onsdag 9 november 2011

GUD!
Ge mig sinnesro,
att acceptera det jag inte kan förändra.
Mod, att förändra det jag kan.
Och förstånd att inse skillnaden.

2 kommentarer:

Christer Dyrwoold sa...

Den härligaste bönen som finns. Läs den sakta och be till din högre kraft att återfå förståndet.

stella sa...

Det är verkligen en tänkvärd vers. Så få ord som innefattar så mycket.

Jag vet faktiskt inte riktigt vad jag ska skriva till dig. Ser ju att du går igenom ett helvete. Alla! Ja nästan alla har väl sitt lilla elände. Eller varför inte sitt lilla beroende. Tror alla har det på något sätt. En del blir beroende av datorn en annan beroende av att shoppa eller äta. Det finns massor av beroenden och alla är svåra att ta sig ur.

Det är hjärnans belöningssystem som rår för det. Eller man kan ju kanske säga njutningssystem också.

Hjärnan är helt enkelt lurad. Kanske får man på något sätt lura hjärnan till att förstå att det här inte är några bra belöningar. Jag vet inte! Det jag vet att det beror på oerhört mycket för att ta sig ur ett beroende. Det är svårt, skitsvårt och många gånger mycket plågsamt. En del fixar det en del inte. En del drar ner och klarar det. De tillåter sig själv att ta ett par öl eller ett par glas vin varje dag. Men inte mer. Tre är en förmycket. De lägger in det när det passar som bäst. Inte som belöning. Utan vid andra tillfällen under dagen eller kvällen när det är som jobbigast. Men det här är väl så olika från person till person.

Själv har jag slutat rökt efter 46 år. Har haft helt uppehåll nu i 23 dagar och det går verkligen i vågar. Innan rökstoppet så minskade jag ner undan för undan, la upp nya rutiner när jag rökte, på det sättet lurade jag hjärnan lite. Jag kan ju inte påstå att jag mår bra idag och då är det fysiska värst. Men sakta undan för undan mår jag bättre där också.

Men ändå så tror jag att från början måste man vara snäll mot sig själv. Inte bråka så mycket på sig själv. Skulle man falla en gång så är det ju inte hela världen. Det är bara att försöka igen. Tillåt dig att må bra.

Men en sak som du verkligen måste för att må bra, är att äta. ÄT!

MVH Stella