söndag 4 december 2011

Skrämmande siffror

Jag hittade skrämmande fakta i boken "Snälla mamma...", skrivna av Dr Lars. Siffrorna har några år på nacken och är är inte exakta. Men storleksordning kan han skriva under på, menar han. Siffrorna är skrämmande och upprörande:
Skadeverkningar av alkohol i % (alla siffror är ungefärliga)

*Dödsfall bland medelålders män  30 %
Det innebär att alkohol är en av de tre största dödsorsakerna för man, make och pappa i produktiv ålder. Det finns ingen anledning att tro att siffran är väsentligt lägre för kvinnor.

*Förtidspension bland män  25 %
Siffran är antagligen för låg menar Dr Lars.

*Sjukfrånvaro  20 %
Troligen för låg siffra, men går inte att belägga.

*Högt blodtryck  30-40 %
Folksjukdom med onödig och dyr läkemedelsnota. Rör sig om hundratusentals fall som behandlas för en sjukdom som de inte har.

*Sluten vård, allmän, dvs sjukhus etc.  25 %
Innebär att var fjärde sjukhussäng är upptagen av ett alkoholproblem. Skrämmande många troligen under annan diagnos än alkoholism.

*Sluten vård. psykiatri  40-50 %

*Läkarbesök i öppen vård  15 %
Även högre siffror har förekommit. Går inte att utreda invändningsfritt förrän diagnosmöjligheterna förbättras.

*Drunkning  50 %
Fylla och båt eller bad tex.

*Dödsfall i trafiken 30 %
Dit räknas inte bara rattfylla, utan även berusade cyklister och fotgängare som vinglar ut framför nyktra bilister.

*Våldsbrott och skadegörelse  80 %
Här har andra droger numera tagit en större bit av kakan. Men totalt sett har nästan alla våldsbrott anknytning till alkohol och andra droger. En stor del av övrig kriminalitet också.

*Livslängd
Obehandlad alkoholism har samma prognos som obehandlad cancer, dvs nästan 100 % dör en förtida död. Det har bedömts att ca 10 000 människor om året dör av alkoholrelaterade orsaker i Svergie. Hälften av alla självmord beror på alkohol.

Boken trycktes 2008 och dessa siffror var några år gamla redan då.
Antal procent har inte minskat, tvärtom.
DET är skrämmande fakta.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej

Visst är det skrämmande siffror. Ändå får det säljas helt lagligt!?

Många förstörda människoliv. Mycket smärta och sorg både för den beroende och dennes anhöriga.

Hur får man stopp på det här? Går det att få stopp? Varför har det inte redan nu kommit ett förbud på alkohol?

Jag själv är inte så glad idag. Min mamma dog när hon var 46 år av alkohol, hon blev mördad av sin sambo som också var alkis. Min 40 åriga dotter är alkoholist och hon har inga planer på att sluta. Sist men inte minst så förlorade jag nyligen min make till alkoholen.

Jag följer din blogg med spänning. Tror det är många som gör det. Säkert väldigt många som inte skriver kommentarer, men som läser ändå.

Jag hoppas att du grejar det här, för din egen skulle och för dina barns skull. Jag läser varje dag fast jag inte skriver någon kommentar ibland.

Jag tänkte på en sak till. Du trivs inte där du bor. Men jag tror många gånger det kan vara så att man inte trivs med sig själv och då tror man istället att man inte trivs med sitt boende. Om man flyttar tror man att man ska må bättre, men det är nog tyvärr inte så alla gånger. Det kallas kanske för att försöka fly från problemen.

Jag fick lite inspiration från dig, har lite blått garn som ligger så jag ska börja sticka på en lurvig kudde. En mys kudde. Din halsduk ser fin ut som du håller på med.

Ha en fin kväll / från mej

Anonym sa...

Hej igen

Glömde säga det. Att många gånger känns det som det är mitt fel, min skuld att jag inte kunnat hjälpt dom jag älskar. Och det är fruktansvärt att sitta och bolla runt frågor till sig själv. Om jag gjort så istället för så...o.s.v. Så känns det. Jag är en loser som inte kunde hjälpa.
Fast ändå så vet jag ju att felet inte är mitt. Men jag ville så gärna hjälpa, men jag pallade inte! Och det är en stor sorg.

Ha en fin kväll igen / från mej